Home » Zvanična posjeta Crnoj Gori predstavnike Službe za poslove sa strancima
BiH

Zvanična posjeta Crnoj Gori predstavnike Službe za poslove sa strancima

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa sa saradnicima, zajedno sa zvaničnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Granične policije Bosne i Hercegovine, danas je posjetio Crnu Goru u okviru projekta “Instrument za izgradnju kapaciteta za readmisiju na Zapadnom Balkanu” (WBCAP).

Cilj te posjete je da službenici Bosne i Hercegovine i Crne Gore razgovaraju o temama kao što su pregled saradnje u vezi sa readmisijom unutar zapadnog Balkana i sa zemljama porijekla, implementacija sporazuma o readmisiji i razmjena iskustava u vezi sa saradnjom u oblasti readmisije sa zemljama porijekla.

Među temama razgovora je i uloga Granične policije u postupcima readmisije, povratak državljana Bosne i Hercegovine shodno Sporazumu o readmisiji kojima je neophodno obezbijediti adekvatni medicinski ili drugi prihvat/smještaj, kao i planiranje budućih aktivnosti i moguće saradnje

Osim predstavnika delegacije Bosne i Hercegovine, neki od članova delegacije Crne Gore koji prisustvuju sastancima su direktor Uprave policije Crne Gore Nikola Terzić i šef Granične policije Crne Gore Milutin Vasiljević.

Delegacija Bosne i Hercegovine imat će priliku da posjeti prihvatne centre u Crnoj Gori, Prihvatni centar Božaj i Prihvatni centar Spuž.

Tim aktivnostima će se ojačati povjerenje među zemljama korisnicima Projekta, ujedno i izgraditi održiv mehanizam readmisije na zapadnom Balkanu te će se suzbiti tokovi neregularnih migracija, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.