Home » Znate li da sebi možete uplaćivati staž, evo koliko vam je mjesečno potrebno novca
Ekonomija

Znate li da sebi možete uplaćivati staž, evo koliko vam je mjesečno potrebno novca

Čest problem radnika u Federaciji je da nemaju radnog staža jednako godinama rada.

Čest problem radnika u Federaciji je da nemaju radnog staža jednako godinama rada.

Naprimjer, izbjegavajući zakonske obaveze poput prijavljivanja radnika i redovnog uplaćivanja staža, mnogi poslodavci pribjegavaju da uposlenike drže godinama na ugovoru o djelu ili jednostavno “nacrno”.

Mjesečni iznos 288,83 KM

Zbog toga se događa da osobe umjesto za 20 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih desetak godina i nisu rijetki oni koji pitaju da li sebi mogu uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u penziju.

U Federalnom zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje su nam kazali kako građani mogu sebi uplaćivati staž.

“Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu PIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno. Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu”, rekao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Staž ide od trenutka predaje dokumentacije

Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda PIO, osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje i ličnu kartu.

Dobrovoljni staž ide od momenta predaje dokumentacije.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba firma kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao penzijski, odnosno, redovni staž.

U Zavodu PIO FBiH rečeno nam je ranije kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi namirili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u penziju sa 65 godina života.

Za dobrovoljni staž u prošloj godini na mjesečnom nivou trebalo je izdvojiti 259,83 KM, a recimo 2019. godine po 230 KM.

Izvor: www.akta.ba