Home » Zašto je magnezij potreban našem organizmu
Magazin

Zašto je magnezij potreban našem organizmu

Magnezij je potreban za normalno funkcioniranje cijelog organizma jer sudjeluje u osiguravanju potrebne energije naših stanica. Jedan je od minerala koje tijelo ne može sintetizirati već ga mora dobivati putem namirnica, a po potrebi i suplemenata.

70% magnezija nalazi se u kostima i koštanom tkivu, a ostatak se nalazi u stanicama. Na prvom mjestu potreban je za rad i zdravlje živčanog sistema. Također je potreban za rad naših mišića. Nedostatak magnezija uzrokuje grčeve u mišićnom tkivu.

Osim što je važan za mišiće, ima veliku ulogu za kosti i zube jer sudjeluje u njihovom formiranju. Redovno uzimanje magnezija ublažavate glavobolju, bolove u želucu i crijevima te tegobe sa živčanim sustavom, kao što su nervoza i anksioznost.
Simptomi manjka magnezija u tijelu su: oslabljena cirkulacija, česte glavobolje, povišen krvni tlak, srčana aritmija, grčevi, umor, nesanica i sl.

Najčešći nedostatak magnezija je loša prehrana.

Magnezij se u najvećim količinama može naći u zelenom povrću, bademima, indijskim oraščićima, suncokretovim, sezamovim, lanenima i bundevinim sjemenkama, kikirikiju, pšeničnim žitaricama, crnom grahu, sojinom mlijeku, crnoj čokoladi i sl. Magnezija ima dosta i u morskim plodovima.

Dnevno bi trebalo unositi od 300 do 350 mg magnezija kako bi organizam mogao normalno obavljati sve funkcije. Ukoliko svoje potrebe ne možete namiriti iz hrane, potrebno je magnezij unositi u vidu suplemenata.