Home » Zaštita kože – Kome je potreban SPF faktor
Magazin

Zaštita kože – Kome je potreban SPF faktor

Zaštita kože – Kome je potreban SPF faktor – Dolaskom toplijih dana našoj koži je potrebna posebna zaštita. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može uzrokovati sunčane opekline, prerano starenje i različita oštećenja koja prethode raku kože.

Postoje razni preparati i proizvodi koji se mogu koristiti kao zaštita kože od neželjenog djelovanja sunca. Da li svaki proizvod ima SPF factor?

Na policama ste mogli vidjeti razne proivode na kojima piše SPF. To je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima. Ako je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka veće.

Zaštitni faktor 15 označava da se suncu možemo izlagati 15 puta dulje nego što bismo mogli bez zaštite. To znači da ako bez ikakve zaštite na suncu možemo izdržati pola sata bez da izgorimo, koristeći proizvod s faktorom 15 znači da možemo 15 puta duže nego što biste to mogli bez ikakve zaštite. – Niska zaštita: SPF je ispod 15 – Srednja zaštita: SPF je 15 do 29 – Visoka zaštita: SPF je 30 do 49 – Veoma visoka zaštita: SPF je viši od 50

Ukoliko imate izrazito svijetlu put, svijetloplava ili crvena kosa, plave ili zelene oči, na nezaštićenoj koži izloženoj jakom suncu opekline se pojavljuju nakon 5 do 10 minuta. Potrebno je izbjegavati izlaganje tijela jakom suncu i treba koristiti proizvode sa visokim zaštitnim faktorom.

Ukoliko imate tamnu put, tamna kosa, tamnosmeđe ili crne oči, koža brzo i jako tamni i nikad ne pocrveni tada je potrebno koristiti sredstva sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 20), a kasnije niži zaštitni faktor (najmanje SPF 10).

U svakom slučaju treba voditi računa da se tijelo ne izlaže suncu u periodu od 12-16 sati, jer je količina zračenja veća, te maksimalna zaštita kreme za sunčanje može biti nedovoljna i rezultirati crvenilom kože.