Home » Zajednički interes EU i zapadnog Balkana je napredovanje prema članstvu u EU
Ekonomija

Zajednički interes EU i zapadnog Balkana je napredovanje prema članstvu u EU

Seminar “Evropska diplomatija pred sigurnosnim izazovima”.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je danas na 25. zajedničkom seminaru o evropskim integracijskim procesima “Evropska diplomatija pred sigurnosnim izazovima” koji se održava od 9. do 12. oktobra u Centru za napredne akademske studije (CAAS) u Dubrovniku. 

Brkić, kao govornik, učestvovao je u okviru seminara na okruglom stolu “Perspektive za EU-36, dvadeset godina nakon Soluna”. Istakao je kako je solunsko obećanje od prije dvadeset godina od velike važnosti za evropsku perspektivu regiona. Međutim, dodao je, zbog činjenice da je politika proširenja u jednom trenutku bila zaustavljena, postignut je ograničeni napredak u integraciji zapadnog Balkana u EU.

Naglasio je da je zajednički interes Evropske unije i zapadnog Balkana napredovanje prema članstvu u EU, jer to doprinosi sigurnijoj i prosperitetnijoj Evropi, te da je stoga potrebno obostrano isticati strateški položaj regiona, kao što je to bio slučaj sa integracijom nekih drugih zemalja.

Brkić je govorio i o važnosti regionalne saradnje i njegovanja dobrosusjedskih odnosa u kontekstu proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja. Kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za aktivno učešće u regionalnim inicijativama i njegovanje konstruktivnog dijaloga sa našim susjedima u cilju promocije stabilnosti, ekonomskog rasta i međusobnog razumijevanja u regionu, posebno kroz Berlinski proces. Istakao je kako nam učešće u Berlinskom procesu i drugim regionalnim inicijativama omogućava jačanje kapaciteta za ispunjavanje kriterija i standarda za pristupanje EU.

Brkić je ocijenio da dobivanje statusa zemlje kandidata ima dalekosežne implikacije na stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regiona zapadnog Balkana, a to dolazi nakon dvije decenije procesa EU integracija Bosne i Hercegovine i povezanih reformi.

Smatra da bi pozitivna odluka Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora označila značajnu prekretnicu na našem putu ka članstvu u EU te ojačala našu predanost miru, stabilnosti i prosperitetu ne samo unutar naših granica, već i na cijelom zapadnom Balkanu.

“Čvrsto vjerujemo da politika proširenja daje transformativnu snagu koja može pozitivno uticati na naše društvo, ekonomiju i strukture upravljanja”,kazao je između ostalog Brkić, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

Izvor: www.akta.ba