Home » Vučić najavio zabranu izvoza oružja i municije iz Srbije, tražit će i sastanak sa Stoltenbergom
Svijet

Vučić najavio zabranu izvoza oružja i municije iz Srbije, tražit će i sastanak sa Stoltenbergom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u današnjem vanrednom obraćanju javnosti, rekao je da se zemlja nalazi u najtežoj situaciji, ne svojom krivicom i nedostatkom odgovornosti i želje da sačuva mir, već zbog akcija Prištine koja “sprovodi tiho etničko čišćenje na Kosovu”.

Ujedno, najavio je i neke nove korake.

Vučić je danas najavio da će tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog situacije na Kosovu.

Kaže da je Srbija uradila sve što je mogla da bi došlo do deeskalacije situacije na Kosovu, ali da se na Kosovu sprovodi “akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja” Srba koja je “dobro organizovana i podržana od dijela međunarodne zajednice”.

Također, predsjednik Srbije je tokom obraćanja iz sekreterijata predsjedništva rekao da će se provjeriti kako stoje ugovori i da će najvjerovatnije tokom sljedeće sedmice potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije, “bilo kakvog oružja, oruđa, bilo kakve municije iz Republike Srbije”.

Kaže i da je Srbija spremna da nastavi razgovore, ali da je jasno da su se stvari otrgle kontroli i da je Srbija satjerana u ćošak.

Kaže da će tražiti hitan razgovor sa šefom NATO-a i ističe da će Srbija po prvi put, zbog događaja na Kosovu, tražiti sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Želimo da se ponašamo u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa međunarodnim javno-pravnim normama. Imajući u vidu da su životi Srba na Kosovu, njihova bezbjednost, ali i ljudsko dostojanstvo i opstanak neposredno ugroženi, zatražit ćemo hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a”, naglasio je Vučić.

Kaže da je nije ranije tražio jer zna da je to poslednja stvar koju Srbija mora da traži prije nego što određene aktivnosti budu preduzete, aktivnosti koje su, kako kaže, veoma teške.

Izvor: klix.ba