Home » Vučić najavio: Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji
Svijet

Vučić najavio: Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji

Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u srbijanskom parlamentu, gdje se u četvrtak raspravljalo o položaju Kosova.

“Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva”, prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

Sjednica, koja je prekinuta sinoć oko 21 sat, a bit će nastavljena danas u 11 sati, protekla je u žestokom verbalnom okršaju vladajućih i oporbe, a u jednom trenutku situacija je eskalirala i došlo je do naguravanja ispred govornice.

Oporbeni zastupnici, uz povike “Izdaja”, “Kosovo je Srbija” i optužbe da je izdao Kosovo, prekinuli su Vučićevo izlaganje o prijedloga Europske unije za rješenje kosovskog pitanja.

Zanimljivo je kako zastupnici u srbijanskom parlamentu nisu dobili na uvid njemačko-francuski dokument o kojem su raspravljali, a u kojem se, kako špekuliraju mediji, od Beograda ne traži formalno priznanje neovisnosti Kosova, ali se traži da Srbija više ne koči ulazak Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.