Home » Vlasnici trotineta moraju registrovati trotinet i imati potvrdu i naljepnicu
BiH

Vlasnici trotineta moraju registrovati trotinet i imati potvrdu i naljepnicu

U BH entitetu Republika Srpska je odlučeno da vlasnici trotineta imaju obavezu registrirati isto vozilo te platiti 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu. Iz Ministarstvu saobraćaja i veza BH entiteta Republike Srpske kažu da je ovo predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS koji je stupio na snagu krajem prošle godine.

Trend širom svijeta, pa tako i kod nas, je da se na javnim mjestima/površinama koriste i voze električni trotineti i njima slični uređaji, tj. lagana električna vozila. Kao posljedica navedenog javlja se povećanje konfliktnih dešavanja u kojima ovi učesnici u saobraćaju učestvuju, pa je zbog toga bilo neophodno hitno urediti i propise zasaobraćaj ovih i sličnih vozila.

Iz tog razloga zakonom je propisana kategorizacija, uslovi i način njihovog kretanja na javnim površinama”, objašnjavaju u Ministarstvu saobraćaja i veza BH entiteta RS.

Ministarstvo je 3. juna donijelo Pravilnik o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde. “Zakonom je definisano da troškove izdavanja identifikacione potvrde i naljepnice snosi tražilac identifikacione potvrde i naljepnice, u iznosu od 20 KM”, navode u Ministarstvu saobraćaja i veza BH entiteta RS. Također je Pravilnikom propisan izgled, način, postupak izdavanja i način naplate naknade za izdavanje identifikacione potvrde i identifikacione naljepnice za lako lično električno vozilo.

Za vlasnike električnih trotineta Zakonom je regulisano brzina vožnje po trotoaru pa se tako mogu kretati brzinom do 6 kilometara na sat, a za svaku bržu vožnju građani moraju da koriste saobraćajnicu.

Sada policija ima pravo da reaguje na sve nezakonite radnje. Vozilo kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slično, Zakon je definisao kao vozilo na točkovima koje se djelimično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prevoz jedne osobe na javnoj, odnosno privatnoj površini i koje se potpuno ili djelimično napaja iz samostalnog izvora energije sa ili bez sistema samobalansiranja, te ima napon baterije do 100 VDC, odnosno integrisani punjač sa ulazom za baterije do 240 VAC.

Lagana lična električna vozila zakon razvrstava u četiri klase:
– Klasa 1 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta,

– Klasa 2 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta,

– Klasa 3 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta,

– Klasa 4 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, sa sistemom

Sva lica koja posjeduju jedno od gore navedenih električnih vozila mora posjedovati potvrdu i naljepnicu, imati više od 14 godina, posjedovati potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, te za vrijeme vožnje nositi zakopčanu zaštitnu kacigu.