Home » Vlada Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte Oružanih snaga BiH
BiH

Vlada Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte Oružanih snaga BiH

Ministar obrane BiH Zukan Helez i vojni izaslanik SR Njemačke u BiH, pukovnik Franz Josef Nolte, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum, temeljem kojeg Vlada Njemačke dodjeljuje financijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 750.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri pojedinačna projekta: zamjenu sustava grijanja Vojarne OS BiH “Adil Bešić” u Bihaću, sanaciji četiri objekta i zamjeni vodovodne mreže u Zračnoj luci i vojarni “Dubrave” kod Tuzle te nabavi alata i kompleta iz infrastrukturu.

Ministar obrane Zujan Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istaknuo da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

SR Njemačka je pokrenula inicijativu za uređenje objekata i poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika OS BiH i infrastrukture na lokacijama OS BiH.

Helez je izrazio žaljenje što među lokacijama kojim je namjenjana pomoć ipak nisu i objekti OS BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Njemački pukovnik Nolte je istaknuo da njemačko ministarstvo odbrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama te da se u okviru Vlade SR Njemačke čine napori da i projekt donacije sredstava za obnovu Vojarne OS BiH “Vojvode Radmira Putnika“ u Doboju, koji je trenutačno “zamrnut“, bude u narednom periodu omogućen.

Pukovnik Notle je istaknuo da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura samo prvi korak, te da će usljediti i naredni projekti vrijedni 3,5 milijuna eura.

On je dodao i da SR Njemačka daje punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama.

Izvor: klix.ba