Home » Više od 300 letova u Njemačkoj obustavljeno zbog štrajka radnika
Svijet

Više od 300 letova u Njemačkoj obustavljeno zbog štrajka radnika

Više od 300 letova na njemačkim regionalnim aerodromima Duesseldorf i Köln Bonn obustavljeno je zbog 24-satnog štrajka sindikata Verdi u ponedjeljak, saopćeno je iz ovih aerodroma.

Aerodrom Duesseldorf u ponedjeljak je saopćio da je 205 letova od planiranih 330 otkazano, dok je 29 preusmjereno na druge aerodrome, a sedam je odgođeno za sljedeći dan, javlja Reuters.

Od regularnih 136 dnevnih putničkih letova za ponedjeljak koji su planirani za aerodrom Köln Bonn, 131 je otkazan od nedjelje navečer.

Verdi je najavio štrajk u petak nakon što je rekao da pregovori za zaposlenike javnih službi i radnike u avio sigurnosti nisu uspješno završeni.

Aerodromi, na kojima uglavnom slijeću Lufthansa, Turkish Airlines i Aegean Airlines, bile su uglavnom prazne jer su putnici bili na vrijeme obaviješteni o štrajku kako bi promijenili svoje planove.

Sindikat je ranije ovog mjeseca zaustavio zračni saobraćaj jednodnevnim štrajkovima na sedam velikih aerodorma, uključujući u Frankfurtu i Minhenu, što je uticalo na gotovo 300.000 putnika.