Home » Vijeće ministara podržalo projekat unapređenja kvalitete zraka u BiH, vrijedan 50 miliona američkih dolara
BiH

Vijeće ministara podržalo projekat unapređenja kvalitete zraka u BiH, vrijedan 50 miliona američkih dolara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini, vrijedan 50 miliona američkih dolara, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Cilj Projekta je smanjenje emisija zagadivača zraka i stakleničkih plinova u sektorima grijanja stambenih objekata i prometa poboljšanjem upravljanja kvalitetom zraka i investicijama u četiri kantona u Federaciji BiH, i to Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom, na osnovi izražene želje da sudjeluju u ovom projektu.

U saopćenju se navodi da se ovaj projekat, među ostalim, odnosi na jačanje praćenja i upravljanja kvalitetom zraka i potporu unapređenju grijanja i energetskoj učinkovitosti u individualnim kućama na održiv način u sva četiri kantona.

Istodobno, jedna od komponenti ovog projekta, koja se odnosi na zelenu urbanu mobilnost za potporu tranziciji prometnog sektora prema niskim emisijama, bit će provedena u Kantonu Sarajevo, kao najvećem urbanom području u BiH.

Uz konzultacije s vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, projekt će se prvo fokusirati na Federaciju BiH.

Ministarstvo financija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma o zajmu s osnovama za njegovo zaključivanje, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.