Home » Vijeće ministara BiH – Sporazum s EU o finansiranju godišnjeg akcijskog plana za BiH
BiH

Vijeće ministara BiH – Sporazum s EU o finansiranju godišnjeg akcijskog plana za BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu između Europske unije (EU), koju predstavlja Europska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je sporazumu vrijednom 45.500.000,00 eura, koji će u cijelosti financirati Europska unija u skladu s odredbama ranije zaključenog  Okvirnog sporazuma između Europske komisije i BiH o aranžmanima zа  implementaciju financijske pomoći EU-a Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći  (IPA III) za razdoblje 2021. – 2027. godine.

Godišnjim akcijskim planom zа 2022. godinu EU pruža podršku korisnicima IPA-e III u BiH za implementaciju i unapređenje reformskih strategija u oblasti pravosuđa, javne uprave, javnih financija, europskih integracija, klimatskih promjena te zapošljavanja i socijalne zaštite.

Na ovaj način Europska unija konkretno iskazuje opredijeljenost za napredovanje BiH na europskom putu.

Razdoblje izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a razdoblje operativnog provođenja je šest godina od njegova zaključivanja.

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz VMBiH.