Home » Uticaj hladne vode na organizam – Budite oprezni
Magazin

Uticaj hladne vode na organizam – Budite oprezni

Kada želimo da se osvježimo, obično posegnemo za čašom hladne vode ili makar one sa kockicama leda. Trenutno to prija i rashladi nas ali dugoročno ostavlja posljedice na naš organizam i prijeti zdravlju.

Hladna voda ima negativan učinak i to na više načina. Na prvom mjestu može izazvati respiratorne probleme u vidu otežanog gutanja i upale grla. Otežava iskašljavanje sluzi jer je zgrušava. Kada se dugotrajno konzumira, dodatno slabi imunitet pa organizam postaje lakša meta raznim bolestima. Među prvima su tu prehlada i gripa.

Istraživanje koje je vršeno u Švedskoj 2001. godine pokazalo je da je skoro 8% ispitanika imalo hronične glavobolje nakon konzumiranja čaše ledene vode svaki dan. Može da utiče i na krvni pritisak zato što skuplja sudove.

Posebne probleme može izazvati u digestivnom traktu. Otežano varenje rezultira slabom apsorpcijom hranjivih materija iz hrane. Uz to, mogu se pojaviti i problemi sa stolicom.

Starijim osobama i djeci se hladna voda nikako ne bi trebala davati. Preporučena je u manjim količinama samo kod sportista, gojaznim osobama i onima sa niskim krvnim pritiskom.