Home » Uskoro nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva
Svijet

Uskoro nova pravila za dobijanje njemačkog državljanstva

Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svog pasoša da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koja je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacrt dokumenta, koji je njemačka novinska agencija dpa dobila na uvid, u petak je podijeljen drugim granama vlasti, javlja HAYAT.

“MODERNI ZAKON O DRŽAVLJANSTVU”

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza pristala je 2021. uvesti “moderni zakon o državljanstvu”.

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene grupe i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.

RAZDOBLJE OD PET GODINA MOŽE SE SKRATITI

Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, primjerice izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo.

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke, javlja Hina.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećom preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana.

Državljani Evropske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačkog pasoša.