Home » USAID “Diaspora Invest” će sa 2,8 miliona dolara podržati investicijske projekte u BiH
BiH

USAID “Diaspora Invest” će sa 2,8 miliona dolara podržati investicijske projekte u BiH

USAID projekt “Diaspora Invest” je objavio novi Poziv za prijave za dodjelu grantova investicijskim projektima koje su pokrenuli članovi bh. dijaspore (mikro, mala i srednja preduzeća i start-up kompanije).

Grantovi u iznosu do 70.000 KM su na raspolaganju preduzećima mlađim od tri godine, a koja su osnovana sa učešćem dijaspore. Riječ je o pozivu kojim se otvara implementacija fonda za dodjelu bespovratnih sredstava čija je ukupna vrijednost 2,8 miliona dolara, saopćeno je iz projekta “Diaspora Invest”.

– Fond za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta “Diaspora Invest” razmatrat će zahtjeve za investiranje kojim se želi osigurati razvoj finansijski održivih bh. preduzeća sa vezama sa bh. dijasporom, a koja imaju potencijal da prošire svoje poslovanje i otvore nova radna mjesta. Uključenost dijaspore se realizira kroz postojanje dokazivog poslovnog partnerstva ili suvlasništva člana bh. dijaspore. USAID će, na ovaj način, potpomoći mobilizaciju investicijskog kapitala dijaspore i ohrabriti ulaganja u lokalne zajednice širom zemlje – poručuju iz Projekta.

Bespovratna sredstva će biti dodijeljena za aktivnosti koje doprinose kreiranju novih radnih mjesta, povećanju direktnih investicija dijaspore, jačanju partnerstava malih i srednjih preduzeća u BiH s dijasporom, prenosu znanja iz dijaspore, istraživanju novih tržišta, poslovnom umrežavanju te korištenju ostalih finansijskih i nefinansijskih doprinosa ekonomskom razvoju BiH.

U suradnji s lokalnim partnerima širom zemlje, USAID projekat “Diaspora Invest” će održati informativne sesije o programu dodjele grantova i procesu prijava na lokacijama: Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH u Sarajevu 6. martau 11 sati, Hotel Opal u Bihaću 8. marta u 10 sati, Privredna komora Republike Srpske u Banjoj Luci 9. marta  u 10 sati, Razvojna agencija Grada Prijedora 9. marta u 14 sati, Linnovate Technology Park u Livnu 13. marta u 12 sati, INTERA Technology Park u Mostaru 14. marta u 11 sati i Kantonalna privredna komora Tuzla 15. marta u 12 sati.

Osim toga, bit će održana i online informativna sesija 16. marta   u 16 sati.

Za učešće na info sesijama može  se registrirati slanjem e-maila na [email protected] Javni poziv za dodjelu grant sredstava je otvoren do 31. marta 2023. u 16 sati.  Aplikacija za dodjelu granta se nalazi na: www.grant.diasporainvest.ba.