Home » Uprava za vjerske poslove Rijaseta i Media centar IZ u BiH organizirali druženje sa novinarima
BiH

Uprava za vjerske poslove Rijaseta i Media centar IZ u BiH organizirali druženje sa novinarima

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Media Centar Islamske zajednice su organizirali  druženje sa medijima u BiH, a cilj je obnoviti dobre, kvalitetne, profesionalne i partnerske odnose, kakvi se grade decenijama.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Malkić, direktor Media centra IZ Muamer Tinjak, izvršni direktor programa MC-a Nedim Hrbat i voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad Rijaseta IZ u BiH Meho Šljivo, su predstavnicima medija prezentirali pripremu i realizaciju programa u medijima povodom mjeseca ramazana, kao i mogućnosti za saradnji na drugim projektima.

Malkić je izrazio nadu da će saradnja s medijima i dalje biti korektna, profesionalna, kao i do sada, kao i spremnost organizacionih jedinica IZ u BiH da daju podršku medijima u njihovim programskim sadržajima koji su vjerskog karaktera.

– Svjesni smo da su mediji vrlo važan partner Islamske zajednice u komunikaciji s javnošću. Vi prenosite našu poruku izvan džamijskih ili haremskih zidova. Na tome smo zahvalni – kazao je Malkić.

Podsjetio je da je  Ustavom IZ u BiH propisano da djelatnosti u IZ, osim načela odgovornosti i zakonitosti, podliježu i načelu javnosti, jer, kako je rekao, javnost, muslimani, članovi IZ u BiH, imaju pravo biti obaviješteni o programu, radu i djelovanju IZ.

U tom smislu je precizno uređen i sistem komuniciranja s medijima, pa je, stoga,  Malkić pozvao medije da zahtjeve za učešće uposlenika IZ u BiH u programu medija upućuju putem nadležnih predstavnika IZ-a.

S obzirom na to da mjesec ramazan nosi posebne blagodeti, Media centar postaje respektabilna medijska kuća, jer, kako su Tinjak i Hrbat kazali, nastoje pratiti i gledaocima prezentirati ramazanske aktivnosti koje se dešavaju u  džematima, džamijama, Islamskoj zajednici, institucijama koje predstavljaju vjeru i tradiciju muslimana.

Media centar ima pet platformi putem kojih zainteresirani dolaze do informacija: “Preporod”, Muslimansku agenciju – MINA, Radio BIR, TV BIR i Preporod info portal, a cilj je, kako je kazao Tinjak, da na adekvatan način pokriju sve aktivnosti koje se dešavaju unutar IZ.

– Media centar je otvoren za saradnji sa svim medijima, za sve sadržaje koji su potrebni i zanimljivi drugim medijima, kako bi zajedno napravili toplu ramazansku priču – o sehirima, iftarima u BiH, a koji su posebni i jedinstveni u svijetu – kazao je Tinjak.

Tradicionalno će gledatelji u BiH imati priliku da uživaju u sehurskom programu kojeg vodi profesorica Zehra Alispahić, sa brojnim gostima i različitim, zanimljivim temama. Također je pripremljen i bogat iftarski program.

Pored profesionalne, današnji sastanak ima i ljudsku dimenziju, jer, kako je Šljivo kazao, lični susreti su neophodni kako bi saradnja i ubuduće bila uspješnija.

Malkić, Tionjak, Hrbat i Šljivo izrazili su zahvalnost medijima koji su vrlo uspješno radili kako u samom procesu informiranja javnosti o aktivnostima Rijaseta IZ u BiH, tako i u pravljenju kvalitetnih vjerskih programa i sadržaja koje su proizvodili ili razmjenjivali sa Media centrom, Rijasetom islamske zajednice i uposlenicima IZ u BiH.