Home » Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH: Sramne odluke Parlamenta FBiH
BiH

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH: Sramne odluke Parlamenta FBiH

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ODBIO je dva amandmana kojim su predviđena sredstva za povećanje invalidnina i tuđe njege i pomoći, kao i isplate jednokratne pomoći za osobe sa invaliditetom. Za ove amandmane glasala su 32 zastupnika, uzdržan je bio 31, dok su protiv bila trojica zastupnika, a to su Slaven Raguž, Dario Knezović i Mario Karamatić. Pomenuta trojica ne zaslužuju ni slovo više.

UZDRŽAN je bio 31 zastupnik. Njima upućujemo javno pitanje, a neka budu hrabri da javno objasne:

 Šta znači biti UZDRŽAN kada se odlučuje o budućnosti osoba sa invaliditetom???

Zatraženo je da se po ovim amandmanima zastupnici izjasne pojedinačno, što mislimo da je ispravno jer javnost treba da zna stavove stranaka i zastupnika po ovako osjetljivim pitanjima. Međutim, protiv je bio je zastupnik Damir Nikšić koji je sopstveni stav sakrio iza poslovnika o radu parlamenta. Dok je snimao video klipove o stvarima koje mu smetaju u Bosni i Hercegovini, trudio se da što šira javnost sazna za njegove stavove. Sada odjednom javnost izgleda ne treba da zna ko se kako odredio prema sudbini osoba sa invaliditetom.

Ogorčeni ishodom glasanja i odnosom koji je pokazan prema osobama sa invaliditetom:

Zahtjevamo da se u narednih 60 dana organizuje tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o položaju osoba sa invaliditetom i da se na istoj sjednici usvoje zaključci čija implementacija će biti vremenski oročena.

Uoči sjednice, amandmane je odbila Vlada Federacije BiH. U svom izjašnjenju Vlada navodi da je tokom izrade budžeta “zaprimljen finansijski zahtjev budžetskog korisnika” pa je nakon analiza, a na osnovu procjene i “ukazane potrebe”, sa predstavnicima budžetskog korisnika održan konsultativni sastanak nakon kojeg su finansijska sredstva odobrena u skladu sa zahtjevom”.

Od Vlade FBiH tražimo informaciju sa kojim to “budžetskim korisnicima su se konsultovali”? Sa nama kao krajnjim “korisnicima” nisu sigurno, jer već mjesecima iako su deklarativno izrazili volju za sastanak, poziv nam nikada nije upućen.

A ti “konsultovani budžetski korisnici” neka objasne javno osobama sa invaliditetom, kako su mogli da pristanu na to da iznos za invalidnine i tuđu njegu i pomoć ostane isti u budžetu za 2023., kao i da oko 100.000 osoba i dalje bude izvan prava?

Unija OSI FBiH nastavlja svoju borbu još jače i još odlučnije. Pozivamo sve organizacije i udruženja OSI da nam se pridruže. U narednim danima preduzećemo brojne aktivnosti kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavamo kao i sa načinima borbe za unapređenje položaja OSI.

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH