Home » Ukrajina javila o osvajanju novih teritorija na istoku i o napredovanju na jugu zemlje
Svijet

Ukrajina javila o osvajanju novih teritorija na istoku i o napredovanju na jugu zemlje

Ukrajina je u ponedjeljak javila da su njeni vojnici ponovo zauzeli još teritorija na istočnom frontu i napredovale na jugu u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar kazala je da su ukrajinske snage prošle sedmice ponovo zauzele dva kvadratna kilometra oko razorenog istočnog grada Bahmuta, koga su ruske trupe zauzele u maju nakon višemjesečnih borbi.

Ukrajinske snage također su zauzele dva sela na južnom krilu grada, Andrijivku i Kliščivku, tvrdi Maliar.

Oba naselja leže na višem trerenu i njihovo osvajanje moglo bi postaviti teren za ponovnu uspostavu kontrole nad ključnim gradom.

Ukrajinski vojnici oslobodili su 51 kvadratni kilometar u blizini Bahmuta od početka kontraofanzive, kaže Maliar.

Još južnije u regioji Donjecka, ukrajinske trupe su nastavile da zadržavaju rusku ofanzivu prema gradovima Avdijivka i Marinka, rekla je Maliar.

Ukrajinske snage pokušavaju da napreduju prema Azovskom moru na južnom frontu u potezu koji ima za cilj podijeliti ruske snage koje su prošle sedmice vratile 5,2 kvadratna kilometra tetritorije, rekla je Maliar.

Sveukupno, Ukrajina je povratila više od 260 kvadratnih kilometara teritorije na jugu tokom kontraofanzive, tvrdi ona.

Tokom tromjesečne kontraofanzive, Ukrajina je javila o sporom, postojanom napretku protiv učvršćenih ruskih položaja, vraćajući niz sela i napredujući na bokovim Bahmuta, ali nije zauzimala veća naselja.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacili su zapadne kritike da je ofanziva prespora i ometana strateškim greškama.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje, i Rusija nije potvrdila ukrajinski napredak.