Home » Udruženja žrtava rata u BiH nezadovoljna načinom procesuiranja predmeta ratnih zločina (VIDEO)
BiH

Udruženja žrtava rata u BiH nezadovoljna načinom procesuiranja predmeta ratnih zločina (VIDEO)

Predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine okupili su se danas ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, kako bi izrazili nezadovoljstvo načinom procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica izjavio je da je nevjerovatno da nakon 19 godina rada Tužilaštva BiH još nema nijedne optužnice za opsadu Sarajeva tokom koje je ubijeno 11.540 građana, od čega 1.601 dijete.

Smatra da se u posljednje vrijeme podižu manje važne optužnice, a posebno mu je indikativno da se po nekoliko puta “reciklira” slučaj Dobrovoljačka.

– To pokazuje da Tužilaštvo pokušava da izjednači odgovornost, zločine i drugo što nameće zaključak da je saučesnik retrogradnih snaga koje rade na uništavanju BiH – istakao je Grabovica.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Fadila Efendić poručila je da je najviše pogađa što se ljudima za koje smatra da nisu krivi stavlja na teret neka krivica.

Naglasila je da bi političari iz RS-a najviše voljeli da istina ostane sakrivena, a da iznošenjem neistina sa sebe skinu optužnice.

Sa skupa je upozoreno i na neprovođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno Anexa B u kojem je sadržana i A lista MKSJ.