Home » Ubrzajte proces mršavljenja uz kombinaciju ovih namirnica
Magazin

Ubrzajte proces mršavljenja uz kombinaciju ovih namirnica

Proces mršavljenja ne mora da znači izbjegavanje hrane i obroka. Baš nasuprot, poznavajući svojstva pojedinih namirnica moguće je ubrzati mršavljenje i topljenje masnih naslaga u tijelu.

Zahvaljujući svojim nutrijentima, u nastavku navedene namirnice ubrzavaju rad metabolizma i smanjuju nadutost nakon jela. Uz to idealno djeluju na masnoće nakupljene u tijelu.

Idealno za doručak, kombinacija jaja i svježe paprike. Jaje u svom sastavu ima kolin koji ubrzava metabolizam, a paprika je bogata vitaminom C. Pored brojnih prednosti vitamina C, najznačajnija je ta što on kontroliše kortizol, hormon koji pomaže stvaranje sala.

Kada spremate ribu, obavezno dodajte i bijeli luk. Riba je namirnica koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, a one su ključne za snižavanje triglicerida u organizmu. Osim toga, izvor je proteina za stvaranje bolje mišićne mase. Bijeli luk dodatno ubrzava metabolizam i otapanje masti.

Slastice možete zamijeniti porcijom grčkog jogurta, a da bi dejstvo bilo bolje jedite ga sa slatkim krompirom. U njemu se nalaze karotenoidi koji su po svojstvu antioksidansi. Smanjuju nivo šećera u krvi i smanjuju rezistenciju na inzulin. Time se sprječava pretvaranje kalorija u masti. Proteini iz jogurta će vas držati sitim.

Super kombinacija su banana i kikiriki puter. Zdravi ugljikohidrati i proteini iz kikiriki putera i banane će usporiti razgradnju i probavljanje šećera iz organizma. Tako nivo šećera u krvi ostaje skoro pa isti nakon obroka, a dugo vremena nakon obroka ćete osjećati sitost.

Kombinovanjem banane i špinata možete napraviti odličan smoothie. Banane sadrže škrob ali u otpornom obliku. Po samom nazivu zaključujemo da se on teže eliminiše iz organizma. Bit će potrebno da se uloži više energije u njegovo razlaganje, a to doprinosi mršavljenju. Špinat je pun mikronutijenata koji će oporaviti organizam, dati mu energije i održati balans. Potrebno je da u blender stavite jednu bananu, 60 grama špinata svježeg ili zamrznutog i šolju mlijeka. Najbolje bi bilo da koristite sojino ili bademovo mlijeko.