Home » U Zagrebu mimohodom i projekcijom cvijeta “Sjećanje” obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
Svijet

U Zagrebu mimohodom i projekcijom cvijeta “Sjećanje” obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici održan je Mimohod sjećanja i svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“ – SREBRENICA 1995 -2023., javlja Anadolu.

Na Mimohodu sjećanja od Trga bana Josipa Jelačića, središtem grada do Zagrebačkih fontana sudjelovalo je stotinjak osoba, a između ostalih, veleposlanik Republike Turkiye Yavuz Selim Kiran i veleposlanik Malezije Kennedy Mayong Onon.

Kao i proteklih godina, Zagrebačke fontane prigodno su u večernjim satima bile osvijetljene cvijetom „Sjećanje“.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u izjavi za medije istaknuo je kako su povodom 28. godišnjice sjećanja na genocid u Srebrenici ultramaratonci iz Vukovara došli u Memorijalni centar u Potočarima.

“Prvi put na ovaj način, Mimohodom sjećanja od Trga bana Jelačića do Zagrebačkih fontana nastojimo senzibilizirati sve građane grada Zagreba, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijest, za žrtve genocida u Srebrenici i sve ono što se desilo u Srebrenici u julu 1995., ali i za ono što se događalo poslije jer, nažalost, i danas imamo prisutno negiranje genocida u Srebrenici”, izjavio je Hodžić.

Kao još jedan važan projekt VBNMGZ-a bit će održan i 17. Konvoj mladih Bošnjaka “Da se nikad ne zaboravi”, najavio je Hodžić, s ciljem upoznavanja mladih ljudi s onim što se dogodilo 1995.

Cvijet „Sjećanje“ koji je nikao iz bola predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. juli 1995.