Home » U promet puštena magistralna cesta Stolac – Neum
BiH

U promet puštena magistralna cesta Stolac – Neum

Danas je svečano otvorena i u promet puštena magistralna cesta M-17.3 Stolac – Neum dužine 36,5 kilometara na lokalitetu Babin Do.
Svečanim presjecanjem vrpce Načelnik Općine Neum Dragan Jurković, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić zvanično su otvorili magistralnu cestu Stolac-Neum.

Na ovaj projekat JP „Ceste Federacije BiH“ čekalo se više od tri decenije. Izgradnja ovog projekta koštala je 96,5 miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20,1 milion KM iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim finansijskim institucijama.

“Ova dionica koštala je 2,65 miliona KM po kilometru, što je vrlo povoljno s obzirom na njen značaj”, rekao je Pravdić.

Izgradnja ove ceste započela je 1987. godine za vrijeme Jugoslavije, a do početka rata završena dionica Buna – Masline.

“Za stanovnike Stoca ova cesta znači život jer ih spaja s morem i pruža šansu za razvoj”, naglasio je Bošković.

“Godinama smo bili izolirani i nismo imali adekvatnu komunikaciju s unutrašnjosti BiH. S ovakvom cestom ćemo imati više gostiju, sezona će nam trajati duže, a bitno nam je i u privrednom smislu jer planiramo gradnju dvije poslovne zone”, kazao je Jurković.

“Integrirali smo Neum našoj državi jer smo ranije išli kroz Republiku Hrvatsku. Mi podupiremo i turizam u BiH kroz vaučere, a sada imate i cestu te u Neum možete doći i bez pasoša. Intenzivno gradimo i postigli smo nešto što su sanjale generacije i ostavljamo u amanet budućim generacijama. Cijela Federacija BiH je veliko gradilište, ne samo kada je u pitanju Koridor 5C, već i u Unsko-sanskom i na jugozapadu, svugdje imamo gradilišta”, kazao je Novalić.

Na svečanom otvaranju ove dionice puta prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, lider HDZ-a Dragan Čović, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, načelnik Neuma Dragan Jurković, načelnik Stoca Stjepan Bošković, direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić i ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i ostali članovi Federalne vlade, te drugi federalni i državni zvaničnici.