Home » U Njemačkoj počinje štrajk stotine hiljada radnika zaposlenih u saobraćaju
Svijet

U Njemačkoj počinje štrajk stotine hiljada radnika zaposlenih u saobraćaju

Radnici i osoblje zaposleno u željezničkom, zračnom i pomorskom saobraćaju širom Njemačke danas započinju veliki štrajk kako bi potaknuli povećanje plata zbog sve veće inflacije, dok se putnici pripremaju za poremećaje u redovima vožnje.

Očekuje se da će radnici na aerodromima, lukama, željeznicama, u autobuskom saobraćaju i linijama podzemne željeznice u većem dijelu najveće evropske ekonomije poslušati poziv sindikata Verdi i EVG na 24-satni štrajk.

– Radnička borba koja nema uticaja nije borba – rekao je predsjednik sindikata Verdi Frank Werneke javnoj televiziji Phoenix, navodi France 24.

Priznao je da će ovaj štrajk poremetiti mnoge putnike zbog pu tvanja na posao i odmor, “ali bolje jedan dan napetosti s mogućnošću postizanja dogovora o platama nego sedmice industrijskih akcija”.

Ovim štrajkom će biti pogođen cjelokupni međugradski željeznički i gradski saobraćaj, kao i većina aerodroma.

Kako bi spriječio nedostatke u opskrbi, ministar saobraćaja Volker Wissing naredio je državama da ukinu ograničenja na dostave u nedjelju, dok je od aerodroma zatražio da dopuste polijetanje i slijetanje u kasnim noćnim satima “kako bi putnici mogli stići do svojih odredišta”.

Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 radnika željezničkog saobraćaja i autobuskih prevoznika.

Sindikati u Njemačkoj traže veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Traži se povećanje prihoda od 10,5 posto.

Poslodavci, većinom država i javna preduzeća, zasad su odbijali zahtjeve i nudili povećanje od pet posto uz dvije jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 eura, ove i sljedeće godine.