Home » U Hrvatskoj od danas bez graničnih kontrola na letovima unutar Schengena
Ekonomija

U Hrvatskoj od danas bez graničnih kontrola na letovima unutar Schengena

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. ožujka, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. siječnjem 2023. postala članica Schengenskog područja.

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. ožujka, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. siječnjem 2023. postala članica Schengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama.

S današnjim danom devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, priopćeno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

“Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan Schengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije”, ističe se u priopćenju.
 
Potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova, prenosi Hina.

“Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u RH, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u RH zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim”, stoji u priopćenju.

Izvor: www.akta.ba