Home » U Europskom parlamentu danas rasprava o situaciji na sjeveru Kosova
Svijet

U Europskom parlamentu danas rasprava o situaciji na sjeveru Kosova

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) održat će u utorak izvanrednu raspravu o situaciji na sjeveru Kosova, a očekuje se da će krajem listopada biti usvojena rezolucija o Kosovu i Srbiji.

Alijansa socijalista i demokrata, koja je inicijator ove rasprave, osudila je oružani napad na policiju Kosova u Banjskoj te zatražila da se utvrde sve činjenice o događajima od 24. rujna kada je u sukobu policije i naoružane skupine Srba poginuo policajac i tri napadača.

“Na naš zahtjev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj listopadskoj plenarnoj sjednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinitelji moraju se suočiti s pravdom”, navodi se u najavi europskih socijaldemokrata objavljenoj na društvenoj mreži X.

Eurozastupnik i inicijator ove debate Tonino Picula kazao je kako bi rezolucija trebala biti jasna ocjena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda i to na tragu posljednjeg terorističkog napada na sjeveru Kosova i ubojstva policajca.

“Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primjeni plana o normalizaciji odnosa”, rekao je Picula za Radio Slobodna Europa.

Od izbijanja novnih tenzija na Kosovu nakon oružanog napada u Banjskoj službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

U akciji koju su proveli nakon oružanog napada kosovska policija i istražitelji prikupili su dokaze prema kojima je pripreme, obuku i vježbe naoružana grupa Srba izvodila u vojnoj bazi kod Jagodine u središnjoj Srbiji i na Kopaoniku. Također kosovska policija je objavila fotografije i snimke sa srpskih dronova kojima potkrepljuje svoje navode o oružanom napadu.

U Beogradu je u ponedjeljak održana konferencija na medije na kojoj su srbijanski ministar obrane Miloš Vučević i načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Milan Mojsilović nastojali demantirati navode kosovskih čelnika da je Srbija napadom u Banjskoj pripremala pripajanje sjevera Kosova.

Europska unija (EU) će uvesti mjere protiv Srbije u slučaju da se potvrdi njezina povezanost s napadima na sjeveru Kosova te očekuje suradnju Srbije tijekom istrage tog napada, a mandat za ovu istragu ima kosovska policija, potvrdio je glasnogovornik EU Peter Stano.

“Europska unija je spremna da procjeni mjere i u odnosu na Srbiju. Ako države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica, one će reagirati u trenutku kada one izaberu”, naveo je Stano.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije u ponedjeljak su se povukli iz sela Banjska u Zvečanu, a zamijenila ih jedinica za brzo djelovanje, kazao je zamjenik zapovjednika policije za sjevernu regiju Veton Elshani.

Također pojačano je i prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova kako bi se održalo sigurno okružje i sloboda kretanja stanovništva u tom dijelu zemlje.