Home » U Brezi otvoren novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića
Ekonomija

U Brezi otvoren novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića

Jučer je Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić svečano otvorio novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije Kokoda d.o.o u Brezi.

Ministar Dedić je ozvaničio početak rada novosagrađenog objekata ove kompanije simboličnim presjecanjem vrpce.

Bračni par Mahir i Selma Hodžić su prije dvije godine odlučili da porodični biznis osnuju kroz kompaniju kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. Ukupna investicija u razvoj kompanije iznosi 540.000 KM, od čega je posredstvom Razvojne banke Federacije BiH osigurana povoljna kreditna linija i grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 128.900 KM. Do danas uložili su 500 hiljada KM za razvoj kompanije.

“Programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osmišljeni su s ciljem podrške našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima. Podrška je posebno bitna u početku proizvodnje za nove investicije i sretni smo da danas svjedočimo otvorenju ovih novoizgrađenih proizvodnih pogona,” rekao je ministar Dedić.

Kompanija će uzgajati od 10.000 pilića po jednom turnusu. Vlasnici su već ugovorili isporuku utovljenih pilića domaćim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.

Najstarija kćerka, Merima Hodžić, je poslala poruku svojim vršnjacima da se radom i zalaganjem mogu ostvariti zapaženi rezultati u Bosni i Hercegovini. “Rad i privređivanje su nešto što mlade može spriječiti u odlasku iz naše zemlje. Uz pruženu podršku vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve i biti sretni svoji na svome”-kazala je Merima Hodzić.