Home » U BiH od sredine mjeseca toplije vrijeme
BiH

U BiH od sredine mjeseca toplije vrijeme

Hladna fronta sa sjevera i hladniji zrak koji je prati, narednih dana uslovljavat će vremenske prilike u Bosni i Hercegovini.

Narednih 15 dana u Bosni se očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, i nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine. Većinom se prognozira kiša, dok se u utorak i srijedu očekuje slab snijeg i u nižim predjelima Bosne.

U Hercegovini se prognozira stabilnije vrijeme bez padavina te umjereno oblačno i vjetrovito sa jakom do olujnom Burom samo tokom ponedjeljka i utorka.

Od 13. aprila, u našoj zemlji izgledna je stabilizacija i toplije vrijeme.

Usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera evropskog kontinenta, od 3. do 12. aprila, vrijednosti temperatura zraka očekuju se ispod prosjeka. Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirane temperature zraka kretaće se od minus šest do minus dva stepena Celzijusova, na sjeveru i zapadu Bosne od minus dva do tri stepena, dok će u Hercegovini biti od nula do pet stepeni. Maksimalne dnevne temperature zraka, u istom periodu, u Bosni se očekuju od tri do osam, na jugu do 12 stepeni.

Toplije vrijeme prognozira se od 13. aprila. Minimalne temperature zraka kretat će se od četiri do devet u Bosni, na jugu zemlje do 12 stepeni. Najviše dnevne temperature zraka u Bosni između 13 i 18 stepeni, na jugu od 15 do 20 stepeni.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH navode da će znatnu promjenu vremena usloviti anticiklona sa centrom iznad sjevera Evrope te ciklona na jugu sa centrom iznad Egejskog mora.

Zbog velike razlike u pritisku zraka, anticiklone na sjeveru i ciklone na jugu, očekuje se pojačan do olujni vjetar, sjeverac u Bosni i bura u Hercegovini.