Home » U Banjaluci svečano otvoren prvi “Balkan Solar Summit” 
Ekonomija

U Banjaluci svečano otvoren prvi “Balkan Solar Summit” 

Banjaluka je danas i sutra, 9. i 10.februara centar solarne industrije i solarne energije, to potvrđuje i velika zainteresiranost učesnika, jer je svih 400 mjesta u Banskom dvoru popunjeno.

Energetika je prepoznata kao važan sektor i razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu. Upravo je to bio razlog za organizaciju prvog “Balkan Solar Summit” koji je danas svečano otvoren u Banjaluci i koji je na jednom mjestu okupio region u jednom zajedničkom cilju.

Banjaluka je danas i sutra, 9. i 10.februara centar solarne industrije i solarne energije, to potvrđuje i velika zainteresiranost učesnika, jer je svih 400 mjesta u Banskom dvoru popunjeno.

Ova biznis konferencija okupila je vrhunske stručnjake koji će kroz mnogobrojne panele i sesije pokušati dati odgovore na aktuelna pitanja o solarnim elektranama, sunčevoj energiji, ali i drugim energetskim temama.

“Balkan Solar Summit” organizuje Agencija “Mint”, iz koje kažu da je jedna od najaktuelnijih tema današnjice upravo solarna energija.

“Solarna energija je prirodan izbor za budućnost i mi smo spremni da u nju uložimo komunikacijom i jasnom informacijom o njenim prednostima. Koliko je ovo zaista važna tema pokazuje da je summit okupio lidere, predstavnike diplomatskog kora, predstavnike nadležnih institucija, lokalnih zajednica, menadžere velikih kompanija, investitore i mnoge druge. To nam je satisfakcija i potvrda da konferenciju organizujemo baš u pravo vrijeme”, rekla je Milena Mijatović, direktorica agencije.

balkan solar summit

Tokom  konferencije će učesnici razmijeniti svoja iskustva i znanja, dobre prakse, ideje i inovacije, a zaključci summita će biti kao putokaz za dalji razvoj i napredak u ovoj oblasti.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske izrazio je svoje veliko zadovljstvo što se upravo jedna ovakva konferencija održava u Banjaluci i Republici Srpskoj.

“Prvi put u Republici Srpskoj imamo priliku organizirati jednu ovakvu konferenciju posvećenu razvoju solarnih projekata, to jeste razvoju i korištenju solarne energije na našim prostorima. Ovaj Samit je inovativan po svom karakteru ali je i dobra prilika da se okupe zainteresovani koji se bave pitanjima solarne energije. Tu su i kreatori politika, donosioci odluka, investitori i oni koji će raditi na razvoju solarnih prjekata Republike Srpske. Uvjeren sam da će ovaj skup biti prilika da se razmjene dosadašnja iskustva o vrijednosti i važnosti solarne enrgije i potrebe daljeg razvoja”, kazao je.

balkan solar summit

Samit će kako je kazao biti i prilika da se razriješe dileme koje se pojavljuju prilikom razvoja ovakvih projekata jer svakodnevno postoji sve više zainteresiranih koji bi na neki način da budu uključeni u projekte zelene energije bilo kao korisnici ili investitori. 

Siniša Maksimović, direktor kompanije ETMAX koja je generalni sponzor “Balkan Solar Summita” kazao je da se danas priča o jako važnoj temi koja će nada se pokazati ono najbolje što ona donosi.

I.M.

Izvor: www.akta.ba