Home » Turska policija zabranila povorku ponosa
Svijet

Turska policija zabranila povorku ponosa

U Turskoj je u nedjelju policija nasilno intervenisala zbog okupljanja mase ljudi pripadnika LGBT populaciji na Paradi ponosa koja je održana u Istanbulu.

Prije početka skupa policija je izvršila raciju u nekoliko barova u kvartu Cihangir u blizini Taksima i “nasumično” uhapsila 200 ljudi, uključujući i jednog fotografa AFP-a.

Bülentu Kiliću, nagrađivanom fotografu sa iskustvom u zonama sukoba, stavljene su lisice na ruke iza leđa i odveden je sa drugima u policijski kombi. On je već i ranije bio uhapšen prošle godine pod istim okolnostima

U mjesecu junu turska policija je u Istanbulu uhapsila 11 aktivista LGBT koji su se okupili da proslave početak “mjeseca ponosa”.

Turske vlasti su izdale sedmodnevnu zabranu okupljanja “na otvorenim i zatvorenim prostorima” do nedjelje kako bi spriječili održavanje Parade ponosa. U nedjelju su stotine demonstranata izašle na ulicu mašući duginim zastavama i počele da se okupljaju na ulicama uz čuveni trg Taksim, koji je potpuno zatvoren za javnost.

Koristeći suzavac i vodene topove prošle godine policija je “razbila” ovakav događaj i rastjerala okupljenu masu pristalica LGBT. Istanbulske vlasti službeno su zabranile događaj 2015. godine, ali se građani i dalje okupljaju u blizini gradskog trga Taksim kako bi obilježili Mjesec ponosa.