Home » Trikovi za poboljšanje moždane funkcije
Magazin

Trikovi za poboljšanje moždane funkcije

Poboljšanje moždane funkcije – U svim ćelijama postoje mitohondrije koje su zadužene za proizvodnju energije. Postoje određene navike koje mogu potaknuti bolje funkcionisanje mitohondrija u moždanim ćelijama.

Energiju dobijamo unosom hrane. Pa tako i svaka ćelija u organizmu dobije svoju „porciju“. Trebali bi obratiti pažnju na manji unos kalorija, a više nutrijenata. To što ćete jesti manje, ne znači da se zanemaruje kvalitet unešene hrane.

Rasporedite unos kalorija tokom dana tako da izbjegnete prejedanje. Na taj način smanjit ćete stvaranje reaktivnog kisika koji izaziva oštećenje ćelija.

Moždane funkcije i fizička aktivnost

Važno je smanjiti konzumaciju šećera. Određene ćelije u mozgu mogu osjetiti nagli porast razine šećera u krvi. Njihove mitohondrije tada mijenjaju strukturu. Takve promjene mogu dovesti do pojave dijabetesa tipa 2.

Fizička aktivnost, pa čak lagana šetnja mogu potaknuti stvaranje energije. Sprječava se gubitak mitohondrija koje su ključ za generiranje energije. Odlazak u saunu nije samo užitak i opuštanje, u ovom slučaju može biti jako koristan. Povećavanjem temperature mišićnog tkiva povećava se efikasnost mitohondrija.

Meditacijom možete očuvati mitohondije u vašim ćelijama i smanjiti uticaj kortizola, poznatijeg kao hormon stresa. Važno je voditi računa i o kvalitetnom snu jer se kotikosteroidi remete zbog lošeg sna a oni predstavljaju regulatore mitohondrija.