Home » “Tradicija uzgoja konja lipicanca” na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine
Ekonomija

“Tradicija uzgoja konja lipicanca” na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Inicijativa za upis “Tradicije uzgoja konja lipicanca” pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Italija i Bosna i Hercegovina.

Stalnoj predstavnici Bosne i Hercegovine pri UNESCO-u Bojani Kondić Panić je tajnik 2003 Konvencije Tim Curtis uručio certifikat o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanca” na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na ceremoniji u organizaciji UNESCO Sektora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Odluka o upisu “Tradicije uzgoja konja lipicanca” na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je u prosincu 2022. godine na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Riječ je o petom elementu iz Bosne i Hercegovine na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a prvom koji je pripremljen kao serijska nominacija – priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Inicijativa za upis “Tradicije uzgoja konja lipicanca” pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Italija i Bosna i Hercegovina.

Upis ovog dobra na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet UNESCO, u obrazloženju, pohvalio je države za uzoran nominacijski fajl, koji ilustrira visok stupanj suradnje i uzajamnog poštivanja.

Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju seoskog turizma, sportskih aktivnosti, te dodatno promovirati zaštitu seoskih područja.

Počeci uzgajanja lipicanca vezuju se uz Habsburšku monarhiju, ali danas lipicaneri imaju posebnu ulogu u tradiciji i životu ruralnih područja, kao dio tradicionalnih obreda i svečanosti – navodi se u saopćenju.

Izvor: www.akta.ba