Home » Svjetska banka odobrila 100 miliona dolara programskog zajma za zdravstveni sektor u BiH
BiH

Svjetska banka odobrila 100 miliona dolara programskog zajma za zdravstveni sektor u BiH

Odbor Svjetske banke je Bosni i Hercegovini (BiH) odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora od 92,30 miliona EUR (ekvivalent 100 miliona američkih dolara).

Ovaj će program vlastima u BiH pružiti budžetsku podršku za provođenje politika usmjerenih na unaprjeđenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga koje građani dobivaju.

Cilj ovog programa je unaprijediti finansijsku održivost zdravstvenih ustanova pružanjem pomoći u sanaciji dospjelih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru i uvođenjem mjera koje će spriječiti dalji nastanak novih neizmirenih obaveza. Među ciljevima projekta su, također, i uvođenje poticaja za unaprjeđenje pružanja usluga i jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao i reforme u pravcu unaprjeđenja upravljanja okolišem i jačanja kontrole upotrebe duhanskih proizvoda.

– Zbog veoma fragmentirane institucionalne strukture, reforma zdravstvene zaštite u BiH predstavlja naročit izazov. Svjetska banka će stoga putem sveobuhvatnog paketa investicija, tehničke pomoći i analitičkih usluga, pružiti podršku za sistemske reforme i pomoći vlastima da građanima BiH pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – rekao je Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

– Na taj način ćemo reformama pružiti najveću šansu za uspjeh – dodao je.

Ovaj program je izrađen i oblikovan na temelju komplementarnog programa Svjetske banke “Unapređenje zdravstvenih sistema”, kao i na temelju tehničke pomoći koja uključuje funkcionalni pregled učinka sektora te tekuće aktivnosti jačanja transparentnosti i odgovornosti zdravstvenih sistema u BiH.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sada čini dvanaest projekata ukupne vrijednosti od oko 720 miliona dolara. Oblasti u kojima se pruža podrška uključuju zdravstvenu zaštitu, modernizaciju cesta, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, energijsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu i okoliš, saopćila je Svjetska banka u BiH.