Home » Švedska tvrdi da Turska traži previše za prijavu za članstvo u NATO-u
Svijet

Švedska tvrdi da Turska traži previše za prijavu za članstvo u NATO-u

Švedska je uvjerena da će Turska odobriti njen zahtjev za članstvo u NATO vojnom savezu, ali ne može ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila u zamjenu za podršku, rekao je u nedjelju švedski premijer.

– Turska potvrđuje da smo učinili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također kažu da žele stvari koje im mi ne možemo ili ne želimo dati – rekao je premijer švedski Ulf Kristersson na konferenciji think thanka u Švedskoj, prenosi Reuters.

Finska i Švedska potpisale su sporazum s Turskom 2022. godine s ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U maju su podnijeli zahtjev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali Turska se usprotivila i optužila zemlje za pružanje utočišta militantima, uključujući i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku

Jedan od problema bila je izručenje ljudi koje Turska smatra teroristima. Ankara je izrazila razočaranje odlukom vrhovnog švedskog suda krajem prošle godine da obustavi zahtjev za izručenje novinara s navodnim vezama s islamskim učenjakom Fetullahom Gulenom, kojeg Turska okrivljuje za pokušaj državnog udara.