Home » Štrajkovi na njemačkim aerodromima blokirali 300.000 putnika
Svijet

Štrajkovi na njemačkim aerodromima blokirali 300.000 putnika

Današnji dvadesetčetverosatni štrajk na sedam njemačkih aerodroma trebao bi pogoditi skoro 300.000 putnika, jer sindikalni radnici insistiraju na zahtjevima za visokim platama.

– Terminali su prazni jutros – rekao je portparol aerodroma u Hamburgu, dodajući da se pojavilo vrlo malo od 32.000 oštećenih putnika.

Otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Muenchenu i Stuttgartu pogođeno je oko 295.000 putnika, prema podacima aerodromskog udruženja ADV.

– Kada jutros pogledamo terminale aerodroma, to nas više podsjeća na najgore dane koronavirusa, a manje na štrajk upozorenja – rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za televizijsku kuću Bayerischer Rundfunk.

Njemački sindikat Verdi najavio je štrajk u srijedu nakon što je rekao da su napori za kolektivno pregovaranje za osoblje zemaljske službe, službenike javnog sektora i radnike u avio-sigurnosti postigli mali napredak.

– Ako se sada ništa ne učini u vezi s platama, svi ćemo biti u još jednom haotičnom ljetu. Radi se o slanju stvarno jakog signala – rekla je zamjenica predsjedavajućeg Verdija Christine Behle za Inforadio u petak.

Štrajk se poklapa sa 59. Minhenskom sigurnosnom konferencijom (MSC).

Rumunski ministar vanjskih poslova, koji je trebao stići jednim od otkazanih letova, umjesto toga će letjeti za Austriju, a zatim će se voziti više od četiri sata do Muenchena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade, prenosi Reuters.