Home » Stoltenberg: NATO neće dozvoliti reprizu nasilja iz 1990-ih
Ekonomija

Stoltenberg: NATO neće dozvoliti reprizu nasilja iz 1990-ih

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su snage NATO-a spremne da održe mir na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su snage NATO-a spremne da održe mir na Kosovu i da “neće dozvoliti povratak nasilja iz 1990-ih godina”.

On je u intervjuu za njemački list Welt pozvao Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz posredstvo Evropske unije, navodeći da je takav put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice, prenosi Tanjug.

“Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO-a spremne da očuvaju mir na Kosovu. Mi nećemo dozvoliti da se nasilje iz 1990-ih vrati”, rekao je Stoltenberg.

Mir i sigurnost

Naveo je da je NATO posvećen održavanju mira i sigurnosti u čitavoj regiji, i dodao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rješavanje pitanja Kosova.

Nakon događaja u selu Banjska na sjeveru Kosova od 24. septembra, zemlje članice NATO-a povećale su broj pripadnika misije KFOR-a na Kosovu na gotovo 4.500 vojnika.

Tokom obraćanja na konferenciji Alijanse u Budvi, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana je istakao da je komandant NATO trupa na Kosovu u stalnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući kosovske sigurnosne organizacije i načelnika srpskih snaga.

Ponovio je da će KFOR preduzeti sve neophodne radnje kako bi ispunio misiju prema rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, odnosno održanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Izvor: www.akta.ba