Home » Stižu nam još vreliji dani: Naredne sedmice temperature i do 40 stepeni
BiH

Stižu nam još vreliji dani: Naredne sedmice temperature i do 40 stepeni

Dok većim dijelom Evrope hara ciklon vrućina koji je nazvan Kerber, u Bosni i Hercegovini temperature nešto su niže od ostalog dijela kontinenta. Ipak, meteorolozi najavljuju da nas tropske dani tek čekaju.

Prvog dana vikenda, u subotu 15. jula u Bosni i Hercegovini nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni može biti magle. Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 25. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 17 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena Celzijusovih.

U nedjelju meteorolozi najavljuju sunčano vrijeme, a živa u termometru dostizat će i 39 stepeni Celzijusa.

I početak nove radne sedmice sa sobom nosi sunčano vrijeme sa visokim temperaturama, nešto iznad prosjeka za ovo doba godine.

“Početkom iduće sedmice najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 stepena, na jugu zemlje do 27. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 35 i 41 stepen Celzijusa”, najavljuje meteorolog Bakir Krajinović.

Također, meteorolog upozorava da su rizici zbog visokih temperatura dosta izraženi, zbog čega je potrebno planirati sve aktivnosti u skladu sa vremenskim prilikama i uputama Zavoda za javno zdravstvo i ljekara.

U južnim i jugoistočnim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm kao upozorenje na opasne vremenske prilike uslijed visokih temperatura.

Ukoliko ste u narednim danima planirali posjetiti hrvatsko primorje, trebate znate Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske također prognozira stabilno i toplo vrijeme.

“Sunčano i vruće. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na sjeveru mjestimice do umjeren južni, na istoku jugoistočni. Duž obale će puhati umjeren sjeverozapadni i jugozapadni osobito sredinom dana. Najniža temperatura zraka od 15 do 19, na Jadranu od 20 do 25. Najviša dnevna između 31 i 35 stepeni Celzijusa”, prognoza je hrvatskih meteorologa.