Home » Srbija: Vučić započinje formiranje novog političkog bloka
Svijet

Srbija: Vučić započinje formiranje novog političkog bloka

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić namjerava formirati Narodni pokret za državu i “zatražit će podršku naroda za obranu Srbije”, a razgovore će započeti 11. marta na jugu zemlje, najvjerojatnije u Vranju, pišu u srijedu beogradski mediji.

Vijest je u srijedu ujutro objavio portal Večernjih novosti, što je kasnije u Vučićevu uredu potvrđeno i agenciji Tanjug.

Vučić je prethodnih mjeseci više puta najavljivao povlačenje s čela Srpske napredne stranke (SNS), koja ga je dosad dvaput kandidirala za šefa države, a na drugi mandat izabran je u travnju prošle godine s oko 2,1 milijun glasova.

Portali Nova i kabelska TV N1 podsjećaju kako se već neko vrijeme na političkoj sceni spekulira da će Vučić “ne samo otići s čela SNS-a, već će i formirati novu političku stranku ili pokret”.

Iako je ovakav razvoj događaja djelovao nevjerojatno, Vučić je još lani na konferenciji za novinare praktički najavio osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni, piše Nova.rs.

Govorio je o potrebi osnivanja bloka kojemu “na prvom mjestu neće biti ni Istok ni Zapad, već interes Srbije”, podsjeća portal.

“Važno je formirati blok normalnosti i pristojnosti – Srpski blok. Ne mislim nacionalno, već i građanski i nacionalno, te blok pristojnosti koji će se suprotstaviti i jednima i drugima”, poručio je tada Vučić. Dodao je kako je važno da se u centru formiraju pokreti koji “nemaju šefove u inozemstvu”.

Vučićevu najavu stvaranja “velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije” oporba je tada ocijenila kao “marketing i rebrendiranje stranke (SNS)” čiji se pojedini članovi i dužnosnici mjesecima u javnosti dovode u vezu s više afera, prenosi Hina.

Čelnik političkog pokreta Srbija centar (SRCE) i Vučićev protukandidat na posljednjim izborima Zdravko Ponoš ocijenio je da najava o stvaranju velikog “državotvornog i nacionalnog pokreta” predstavlja „promjenu perja“ i pokušaj da se Vučić opere od odgovornosti za ono što je radio i u “tu prljavu vodu baci svoje loše suradnike”.

Politolog Boban Stojanović ne vjeruje da će “u tom srpskom bloku biti netko od aktualne oporbe”. Mislim da će samo preimenovati SNS i možda ubaciti nekog od koalicijskih partnera, rekao je on za N1, navodeći kao mogućnost da mu se pridruži Pokret socijalista Aleksandra Vulina, razmjerno minorne stranke koja u posljednjim izbornim ciklusima koalicijski prati SNS.

Konzervativna koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove kraljevine Srbije(POKS), ocijenila je u srijedu Vučićevu namjeru o formiranju “Narodnog pokreta za državu” kao pokazatelj da je on “poistovjetio državu sa sobom”.

Zastupnik Nove DSS Predrag Marsenić izjavio je da “ne može državu braniti onaj koji je prihvaćanjem granica, pasoša i teritorijalnog integriteta tzv. Republike Kosovo srušio Ustav i zakone zemlje”, istaknuvši da se “država brani Ustavom, a ne formiranjem kvazipokreta”.

Dužnosnik i zastupnik naprednjaka u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović na društvenim je mrežama pozvao članove SNS-a da se okrenu poslu formiranja nove stranke, pripremi osnivačkih akata, skupljanju potpisa, organiziranju osnivačke skupštine te usvajanju programskih ciljeva i statuta.

Za sada nije jasno da li će taj politički preustroj Vučić započeti kao šef države ili aktualni predsjednik SNS-a.

Očekuje se da će o ideji za formiranje novog pokreta, među ostalim temama u kojima dominira europski sporazum za Kosovo, Vučić govoriti u specijalnoj emisiji “Ćirilica” provladine TV Happy, najavljenoj za četvrtak navečer.