Home » Srbi prinuđeni da KM registarske oznake zamjene s RKS
Svijet

Srbi prinuđeni da KM registarske oznake zamjene s RKS

Milija Biševac iz Građanske inicijative Zubin Potok ustvrdio je da će mnogi Srbi sa sjevera Kosova biti prinuđeni da KM registarske oznake zamjene s RKS (Republika Kosovo), jer im je ograničena sloboda kretanja.

-Ukoliko Vlada Kosova u sljedeća dva dana ne produži rok o preregistraciji, vozila s KM tablicama od 1. travnja neće moći ni da uđu, a ni da izađu s Kosova – rekao je Biševac za agenciju Beta.

Već sada kosovska policija na administrativnim prelazima ne dozvoljava ulazak na Kosovo vozilima s KM tablicama, koja su registrirna poslije dogovora Beograda i Prištine u studenom prošle godine. Od 1. travnja najvjerojatnije neće tim vozilima biti dozvoljen ni izlazak s Kosova”, rekao je Biševac.

Dodao je da je stav Srbije da se vozila ne preregistruju na RKS tablice, ali da kosovska vlada smatra da su KM tablice nelegalne.

Po njegovim riječima, kosovska policija neće moći da plijeni vozila na sjeveru Kosova, ali da postoji mogućnost zapljene na administrativnim prelazima.

“Mi s KM tablicama nismo mogli da vozimo južno od Ibra, a sada nećemo moći ni na sjeveru. Postavlja se pitanje šta da uradimo sa svojim automobilima”, rekao je Biševac.

U Zubinom Potoku sinoć su zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka (RKS), čiji su vlasnici Srbi.

Blerim Vela, šef kabineta kosovske predsjednice Vjose Osmani, priopćio je da su automobili zapaljeni samo zato što su na njima bile RKS registarske oznake.

Srpski pokret Dveri je saopćio da Srbi sa sjevera Kosova ovih dana masovno vrše preregistraciju svojih vozila s tablica КM, na tablice RКS.

Dveri su navele da su Srbi “suočeni s ultimatumom Prištine” da će im nakon 31. ožujka biti oduzimana vozila.

“Prostorije Auto-moto saveza Srbije (AMSS) su zatrpane vozilima i zahtjevima za preregistraciju.

Podsjećamo, Kosovo i Srbija su se krajem studenoga prošle godine dogovorili se do 31. ožujka obustavi proces obvezne preregistracije. S druge strane, Srbija se složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.

U međuvremenu, Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom je omogućeno produženje registracije motornim vozilima sa srpskim oznakama gradova s Kosova. Međutim, kosovske vlasti ne priznaju odluke proistekle iz te uredbe.