Home » SDA: Do nove Vlade Federacije BiH mora se doći isključivo političkim dogovorom
BiH

SDA: Do nove Vlade Federacije BiH mora se doći isključivo političkim dogovorom

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da se visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt nipošto ne treba upustiti u novo nametanje izmjene Ustava FBiH već da se, kako je na tome i sam ranije institirao, do formiranja nove Vlade mora doći političkim dogovorom.

– Njegova najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rješenje samo ohrabruje stranke Trojke da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što je nedopustivo – saopćeno je iz SDA.

S obzirom na to da je visoki predstavnik u svojoj izjavi naglašavao volju demokratske većine, iz SDA ga podsjećaju da je ta demokratska većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer usvojila deklaraciju kojom se protivi tome da OHR mijenja Ustav FBiH, te da je identična deklaracija usvojena i u prošlom sazivu Parlamenta.

SDA smatra da se “do nove Vlade Federacije BiH može doći isključivo političkim dogovorom i od okončanja izbora insisitira na tome”.

Iz ove stranke ponovo upućuju poziv – da političke stranke čiji su predstavnici izabrani u rukovodstvo Federacije (SDA, SDP i HDZ) otpočnu sa političkim dijalogom i postignu dogovor u skladu sa Ustavom i izbornim rezultatima.

Iz SDA, istovremeno, ističu da su u svakom trenutku spremni na razgovore koji bi doveli do rješenja, poštujući volju većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

– Insistiranjem na striktnom poštovanju Ustava, SDA ne blokira procese. Naprotiv, blokade proizvode HDZ i Trojka plus koje uporno odbijaju bilo kakav politički dijalog – navodi se u saopćenju.