Home » Savez RVI paraplegičara FBiH najoštrije osudio napad na povratnike u Višegradu
BiH

Savez RVI paraplegičara FBiH najoštrije osudio napad na povratnike u Višegradu

Savez RVI paraplegičara Federacije BiH najoštrije je osudio monstruozni napad na povratnike Ajšu i Fadila Memišević iz sela Omeragići, Opština Višegrad.

– To je već 230. napad na Bošnjake, povratnike u manji bh. entitet od kojih većina nisu nikada ni rasvijetljeni, ni procesuirani. Institucije ovog entiteta ne samo da nisu opredijeljene da zaštite povratnike Bošnjake, nego svojim neradom ove napade i podstiču. Trideset godina od etničkog čišćenja sa ovih prostora i brutalnog ubijanja Bošnjaka, sada se nastavlja teror u perfidnijem obliku, ali jednako zastrašujuće – navode iz Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Zahtijevaju od državnih institucija da, počinioc ovog zločina u najkraćem mogućem roku dovedu pred lice pravde i da dobije najstrožiju moguću kaznu. Taj događaj se, kako ističu, ne smije tretirati kao obično razbojništvo, “ovo je teroristički akt sa ciljem da se pošalje poruka Bošnjacima da su nepoželjni na ovom prostoru”.

Također, zahtijevaju da sve pojave i faktori koji negiraju/veličaju genocid počinjen nad Bošnjacima, a koji na takav način ohrabruju monstrume u njihovim zlodjelima, procesuiraju i na odgovarajući način kazne, kao i da se međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, i ambasade, prestanu licemjerno pretvarati kao da im nije jasno ko i odakle generira problem i ponovo ugrožava mir u ovoj zemlji, saopćeno je iz Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH.