Home » Sattler i Sedar zahvalili na pomoći bh. timova civilne zaštite u Sloveniji
BiH

Sattler i Sedar zahvalili na pomoći bh. timova civilne zaštite u Sloveniji

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i slovenski ambasador u BiH Damijan Sedar poručili su danas u zajedničkoj kolumni da je profesionalnost bh. timova civilne zaštite u Sloveniji pokazatelj vrijednosti evropske solidarnosti.

Podsjetili su da se prije nešto više od godinu dana Bosna i Hercegovina pridružila Mehanizmu civilne zaštite EU-a, koji objedinjuje ekspertizu i resurse zemalja članica EU-a i deset drugih zemalja učesnica kako bi se osiguralo da, u slučaju katastrofe, vodeći bude princip solidarnosti i podrške prijateljima u momentima potrebe. Mehanizam civilne zaštite EU-a odražava samu suštinu ideje u stvaranju Evropske unije gdje zemlje zajednički djeluju na dobrobit svih. Ispunjavanje standarda i zahtjeva infrastrukture civilne zaštite Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo prošle godine predstavljalo je značajan iskorak.

Sattler i Sedar su naveli da su u augustu ove godine Sloveniju pogodile katastrofalne poplave, najgora prirodna katastrofa u istoriji zemlje, a pogođeni su i dijelovi Austrije i Hrvatske. Vlasti Bosne i Hercegovine su prvi put koristile Mehanizam civilne zaštite EU-a i priskočile u pomoć svojim susjedima. Prema svim dostupnim informacijama, bh. timovi su obavljali svoje zadatke sa velikom profesionalnošću i predanošću.

Dodaju da su igrom slučaja, timovi civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine bili angažovani u akcijama spašavanja i čišćenja rodne Koruške Damijana Sedara, ambasadora Slovenije u Bosni i Hercegovini te su iz prve ruke mogli svjedočiti posvećenosti i izuzetnom radu spasilaca iz Bosne i Hercegovine.

– Spasilački timovi su pristigli iz oba bh. entiteta, uz demonstriranu sjajnu saradnju u pružanju pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Slovenci su izuzetno zahvalni Bosni i Hercegovini na podršci u ovim iznimno teškim trenutcima – istakli su Sattler i Sedar.

Naglašeno je da je pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU-a bila jedna od prekretnica koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu ka dodjeli kandidatskog statusa, te da je od tada Bosna i Hercegovina uspostavila punu saradnju sa EUROPOL-om, a očekuje se napredak u uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om i EUROJUST-om. Ti postepeni koraci, u kojima Bosna i Hercegovina osigurava svoj snažniji angažman u strukturama EU-a na putu ka članstvu, idu u prilog svih relevantnih strana.

Također, rečeno je i da su prednosti članstva u EU jasne za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga su svi vodeći politički subjekti jedinstveni da je članstvo u EU zajednički strateški cilj, uz iskazanu podršku većine građana Bosne i Hercegovine. Članstvo u EU, međutim, koristi svim stranama, a ove prednosti se međusobno nadopunjuju.

– Na primjer, u oblasti civilne zaštite, dok zemlje članice EU-a mogu dobiti podršku stručnih timova iz BiH u kritičnim trenucima, BiH također ima koristi od ove pomoći. Osim toga, timovi civilne zaštite iz BiH su u mogućnosti da učestvuju u aktivnostima obuke širom Evrope, kao i da steknu dragocjeno iskustvo u odgovoru na katastrofe širom našeg kontinenta. Budžet EU-a također pruža značajnu finansijsku podršku timovima koji djeluju kad god se aktivira Mehanizam civilne zaštite kako bi se pomoglo članici Mehanizma gdje je to potrebno. BiH će dobiti naknadu za gotovo tri četvrtine troškova angažmana u Sloveniji – poručili su Sattler i Sedar.

Precizirali su da ono što rečeno za saradnju tokom katastrofa, jednako važi i za saradnju u kulturi, istraživanju, obrazovanju, ekonomskom rastu, zaštiti životne sredine, provođenju zakona i svim drugim oblastima u kojima Evropljani rade zajednički, što je pokazalo svoju iznimnu vrijednost. Jedan od ključnih ciljeva EU-a je i generisanje pozitivne dinamike i prilika za saradnju između zemalja na međusobno zadovoljstvo, a sama okosnica projekta je ujedinjenje kontinenta u miru i prosperitetu.

– Iskreno zahvaljujemo hrabrim i predanim timovima iz Bosne i Hercegovine koji su ljetos pružili pomoć u Sloveniji i ohrabrujemo bh. vlasti da tim pozitivnim primjerom potaknu i snažniju saradnju sa EU na svim nivoima. Novi zamah za proširenje EU-a nosi značajne mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, a svaki zakon usvojen na evropskom putu stvara nove prilike i pogodnosti. Vrijeme je da bh. vlasti slijede primjer heroja spasilačke akcije u Sloveniji i pokažu odlučniju predanost ostvarivanju rezultata na evropskom putu – napisali su Sattler i Sedar, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.