Home » Sanitarna inspekcija zabranila uvoz opasnih kineskih lutki u BiH
BiH

Sanitarna inspekcija zabranila uvoz opasnih kineskih lutki u BiH

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu i mjestu carinjenja Rajlovac je dana 8. februara 2023. godine zabranila uvoz pošiljke 288 komada dječijih lutki “Fashion Beautiful” porijeklom iz Kine.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena povećana količina ftalata, što je u suprotnosti s Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, zbog povećanog prisustva Di-(2-etilheksil) ftalata (DEHP).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe, uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Inače, ftalati mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sistem, te mogu djelovati kao endokrini disruptori. Dječije igračke u pogledu sadržaja ftalata moraju biti u skladu sa zahtjevima Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Ftalati su tvari koje se mogu naći u mekom PVC, vrsti plastike koja se koristi u proizvodnji igračaka. Zbog svojih fizičkohemijskih svojstava ftalati su vrlo mobilni i lako migriraju iz plastičnih proizvoda.

Izvor: Klix