Home » Salkić: Bošnjaci su bili i ostaju faktor stabilnosti
BiH

Salkić: Bošnjaci su bili i ostaju faktor stabilnosti

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), rekao je danas, reagujući na izjavu Milorada Dodika da Bošnjaci žele šerijatsku državu i da je odgovor samostalna RS, da su

Bošnjaci svojim odnosom tokom agresije prema drugima i drugačijima a i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratka pokazali svoje vrijednosti ne odgovarajući istom mjerom na napade, zločine i genocid, saopćeno je.
– Kada želite opravdati svoj ekstremizam, separatizam, veličanje presuđenih ratnih zločinaca, negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida, onda izmislite optužbe na račun onih nad kojim su oni koje vi veličate počinili genocid. Danas je u izopačenom sistemu vrijednosti pohvalno govoriti o opasnostima od islama i muslimana jer tako najlakše pridobijate pažnju onih koji jedinu svoju vrijednost vide u mržnji prema islamu i muslimanima – naveo je Salkić.

Za razliku od političkog i vojnog rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa Alijom Izetbegovićem, političko i vojno rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i mnoge druge ratne zločine, navodi također on.

– Danas bošnjački predstavnici zagovaraju izgradnju stabilnog i modernog društva po mjeri svih dok vi i vaši sljedbenici unutar bosanskih Srba zagovarate separatističke politike nastavljajući baštiniti ideologiju presuđenih ratnih zločinaca. Bošnjaci i danas kada su sistemski diskriminirani u ovom entitetu s ciljem mirnodopskog progona, pokazuju svoj miroljubiv pristup trpeći napade i uvrede od sljedbenika Vaše separatističke politike, a u prvom redu od Vas lično – Salkićeve su riječi.

Pokušaj radikalizacije Bošnjaka ranije, a i danas, ključni je prioritet u djelovanju neprijatelja Bosne i Hercegovine s ciljem opravdavanja progona, zločina i genocida nad Bošnjacima, provođenja sistemske diskriminacije danas  i budućih postupaka protiv Bošnjaka, smatra on.

Poruke Milorada Dodika su huškačke i zlonamjerne, s ciljem izazivanja nacionalne netrpeljivosti prema Bošnjacima u ovom entitetu i mržnje prema Bosni i Hercegovini kod bosanskih Srba uz pokušaj prikupljanja simpatija kod radikalnih islamofobičnih pokreta izvan Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci su bili i ostaju faktor stabilnosti, opredijeljeni za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države sa jednakim pravima i jednakim mogućnostima za sve njene građane bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole, što je najveći problem za Dodika i sve njegove sljedbenike.

– Bošnjaci traže i očekuju povrat statusnih prava u ovom entitetu, koja su nam nasilno oduzeta tokom agresije, a na koja imamo pravo na osnovu Ustava i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja nam je nastavila uzurpirati srpska vlast u ovom entitetu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas – rekao je Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.