Home » SAD u ovoj sedmici okuplja saveznike da pojačaju pritisak na Rusiju i podršku Ukrajini
Svijet

SAD u ovoj sedmici okuplja saveznike da pojačaju pritisak na Rusiju i podršku Ukrajini

Američka vlada ove će sedmice nastojati okupiti saveznike kako bi pojačala ekonomski pritisak na Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu i osnažila podršku Kijevu, trebao bi to danas objaviti visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija.

Podsekretar ministarstva finansija Jay Shambaugh naglasit će nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država Ukrajini u govoru u Brookings institutu dok se globalni finansijski zvaničnici okupljaju u Washingtonu na proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, sudeći po prema izvatcima iz njegovog govora do kojih je došao Reuters.

Shambaugh, koji je u februaru putovao u Kijev s ministricom finansija Janet Yellen, rekao je da se trenutni inflatorni pritisci ne mogu odvojiti od rata i njegovih ekonomskih posljedica.

– Sjedinjene Države udvostručuju napore da okupe našu globalnu koaliciju saveznika na proljetnim sastancima. To znači ojačati ekonomsku pomoć za ukrajinsku vladu i narod, i nastaviti uskraćivati Putinu prihode i vojnu opremu koja mu je potrebna za nastavak njegovog nezakonitog rata – izjavio je on u pripremljenom govoru.

Shambaugh je istaknuo da su Sjedinjene Države pružile gotovo 50 milijardi dolara pomoći – uključujući više od 23 milijarde dolara budžetske podrške – Ukrajini tokom prošle godine, i da će nastaviti stajati uz ratom razorenu zemlju “koliko god bude potrebno”.

Shambaugh je istaknuo četverogodišnji program MMF-a od 15,6 milijardi dolara koji je Ukrajini odobren 31. marta kao još jedan ključni oblik podrške i način da se pomognu napori Ukrajine da ojača dobro upravljanje.

– Gledajući unaprijed, Ukrajina će trebati podršku širokog niza donatora dok se oporavlja i obnavlja. Kao međunarodna zajednica, možemo se udružiti oko ispunjavanja najhitnijih i najkonkretnijih potreba – područja s velikim uticajem koja mogu pomoći Ukrajini da ponovno pokrene svoju rkonomiju i vrati kućama raseljene Ukrajince koliko to uslovi dopuštaju – rekao je.

Ministarstvo finansija također se ponovo usredotočilo na provedbu sankcija s ciljem uskraćivanja Putinu “prihoda, tehnologije i inputa koji su mu potrebni za podsticanje te nelegalne invazije”.

Shambaugh je rekao da su zapadne sankcije, embargo i ograničenje cijena ruske nafte doveli do rekordnog deficita Moskve, dok su njeni prihodi od nafte i plina opali za skoro polovinu u odnosu na prethodnu godinu.