Home » SAD kritiziraju Izrael zbog broja civilnih žrtava u Gazi
Svijet

SAD kritiziraju Izrael zbog broja civilnih žrtava u Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken, u svojoj najoštrijoj javnoj kritici izraelskog vođenja rata protiv Hamasa u južnoj Gazi, rekao je da postoji jaz između deklariranih namjera vlade da zaštiti civile i žrtava.

– Dok smo ovdje skoro sedmicu dana u ovoj kampanji na jugu… i dalje je imperativ da Izrael stavi premiju na zaštitu civila – rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u Washingtonu.

– I ostaje jaz između … namjere da se zaštite civili i stvarnih rezultata koje vidimo na terenu – rekao je om.

Izrael kaže da mora zbrisati militantnu grupu Hamas nakon napada na Izrael prije dva mjeseca i da čini sve što je moguće kako bi se civili sklonili od opasnosti, uključujući upozorenja o vojnim operacijama.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u četvrtak odvojeno telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom. Biden je “naglasio kritičnu potrebu za zaštitom civila i odvajanjem civilnog stanovništva od Hamasa, uključujući koridore koji omogućavaju ljudima da se sigurno kreću iz definiranih područja neprijateljstava”, saopćila je Bijela kuća.

Više od 17.170 Palestinaca je ubijeno, a 46.000 ranjeno, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, od 7. oktobra, kada je Izrael počeo bombardirati Gazu kao odgovor na prekogranični napad Hamasovih militanata koji kontroliraju enklavu. U napadu Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi, a 240 ljudi je oteto kao taoci, prema izraelskim podacima.