Home » Rijaset IZ BiH pozvao na prikupljanje pomoći stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji
BiH

Rijaset IZ BiH pozvao na prikupljanje pomoći stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uputila je proglas muslimanima u kojem poziva na prikupljanje pomoći stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji, saopćila je MINA.

Proglasom Islamska zajednica poziva sve muslimane i muslimanke da iz svojih kućnih zaliha odvoje barem jedno ćebe i, ukoliko posjeduju, grijalicu, te da ih dostave u džematske i džamijske prostorije.

U saopćenju se navodi da građani mogu dostaviti i sljedeće stvari (nekorištene): ženski i muški unutrašnji veš i čarape, žensku i mušku obuću, ženske i muške termalne dukserice i jakne i ženske i muške termalne helanke, majice, kabanice i pončo.

Također, moguće je donirati i krevet, jorgan, deke, postiljinu, vreće za spavanje, konzerviranu hranu, pelene, hranu za bebe i higijenske setove za žene.

Na listi potrebnih materijala unesrećenom stanovništvu Turske i Sirije su i električne grijalice, grijalice na plin, plinske boce, peći na drva i ugalj, mobilne montažne kuće i kuhinje, mobilne pećnice, mobilni toaleti i kupatila, te eksterne baterije i materijali za noćnu rasvjetu/fenjeri.

Ukoliko je moguće organizirati, pozivaju se fizička i pravna lica da na raspolaganje stave i građevinske mašine koje se mogu koristiti za uklanjanje otpada, opremu za spašavanje (mašine za probijanje betona i bušilice), te agregate/generatore.

Rijaset nalaže svim medžlisima i džematskim odborima da prikupljene stvari uskladište i dostave ih do sabirnih centara koji će im biti naznačeni u medžlisima ili džematima.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini moli i sve dobavljače i proizvođače šatora u Bosni i Herecgovini da kontaktiraju Rijaset Islamske zajednice na telefon broj: 033 289 700 ili putem e-mail adresa: [email protected] ili [email protected]“, saopćeno je.