Home » Reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak BiH
Ekonomija

Reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak BiH

Reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je jučer, nakon sastanka u Briselu s članovima Predsjedništva BiH, da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

Prilikom njihove prve zajedničke posjete Predsjedništva BiH Briselu, Michel im je čestitao na izboru na pozicije, ističući da se njihov mandat poklapa sa prekretnicom u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Naime, odluka Evropskog vijeća iz decembra da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata predstavlja historijski trenutak i signal da EU podržava evropske težnje građana BiH.

Predsjedništvo ima važnu zadaću da maksimalno iskoristi ovaj jedinstveni zamah i ubrzano nastavi s neophodnim radom.

To podrazumijeva, iznad svega, provedbu obaveza iz Briselskog političkog sporazuma iz juna 2022. godine (Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu) i koraka u skladu s preporukama Evropske komisije iz oktobra.

Predsjednik Evropskog vijeća je nadalje naglasio da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

Michel je snažno ohrabrio Predsjedništvo da zajedno sa Vijećem ministara izradi konkretnu mapu puta za implementaciju ključnih prioriteta sa preciznim rokovima za svaki korak.

On je također naglasio i potrebu brzog ovlašćivanja Vijeća ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu sa Frontexom i da bez odlaganja potpiše i ratificira regionalne sporazume o mobilnosti kako bi se stanovništvu donijele praktične i opipljive koristi.

Nadalje je istakao i važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Michel je naglasio kontinuiranu spremnost Evropske unije da prati i podrži Bosnu i Hercegovinu u ovim naporima.

Izvor: www.akta.ba