Home » Putin izjavio da će Rusija rasporediti nuklearno oružje u Bjelorusiji
Svijet

Putin izjavio da će Rusija rasporediti nuklearno oružje u Bjelorusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u susjednoj i savezničkoj Bjelorusiji.

Putin je u više navrata iznosio blago prikrivene prijetnje da bi mogao koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, oživljavajući strahove iz doba hladnog rata.

Također je rekao da će rasporediti municiju sa osiromašenim uranijumom ako Kijev dobije takvu municiju sa Zapada, nakon britanske sugestije da bi njome mogli snabdjeti Ukrajinu.

– Ni tu nema ničeg neobičnog: Sjedinjene Države to rade decenijama. One su odavno postavile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika – rekao je Putin.

Naveo je da je razgovarao s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom i da su se “složili da i oni učine isto”.

Na pitanje kako bi Moskva odgovorila ako bi Zapad isporučio Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom, nakon sugestije Britanije da bi Kijev mogla snabdjeti takvom municijom, Putin je odgovorio da Rusija ima ogromne količine oružja.

– Rusija naravno ima šta joj treba da odgovori. Bez pretjerivanja, imamo stotine hiljada takvih granata. Još ih nismo koristili – dodao je Putin u intervjuu ruskoj televiziji.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) upozorila je da nuklearne prijetnje stvaraju opasan osjećaj neizvjesnosti oko njihove moguće upotrebe, javlja AFP.