Home » Predstavnički dom Parlamenta BiH – Usvojen budžet, povećanje plata
BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH – Usvojen budžet, povećanje plata

Jučer je održana sjednica parlamentarne skupštine na kojoj je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio budžet institucija za 2022. godinu.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznositi 1.073.600.000 KM, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.
Na predloženi zakon nije bilo uloženih amandmana poslanika a zakon je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH.

Javnost je šokirana jer su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata za 500 KM – dok je nešto ranije govorilo se samo o povećanju za vojnike i policajce za 70-80 KM.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović je objavio kako će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je usvojen Budžet, uplatiti organizaciji Pomozi.ba koja se bavi huamitarnim radom.

“SDA je podržala usvajanje Budžeta, iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima. Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima. Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta”, naveo je Izetbegović.

Za povećanje plata glasali: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

Nasuprot njima protiv ove odluke glasali su Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.