Home » Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Komšić protiv zbog povećanja plata političarima i neizdvajanja sredstava za OSBiH
BiH

Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Komšić protiv zbog povećanja plata političarima i neizdvajanja sredstava za OSBiH

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, ali sa dva glasa ZA i jednim protiv.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH glasao je protiv prijedloga Budžeta za 2023. godinu – zbog povećanja plata političarima i zbog toga što ovogodišnji budžet nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH, te i zbog toga što Fiskalni okvir nije predvidio mogućnost izdvajanja tih sredstava, a koja su neophodna OS BIH.

– Neizdvajanjem ovih sredstava ugroženo je djelovanje Oružanih snaga BiH u narednom periodu, istakao je Komšić.

Drugi član Predsjedništva Denis Bećirović, kao i predsjedavajuća Željka Cvijanović, podržali su prijedlog Budžeta.

U Prijedlogu budžeta povećana je osnovica za obračun plaća, a iako je cilj bio da se plaće povećaju policiji, vojnicima, zaposlenim u institucijama, zbog novog obračuna plaće će se uvećati i izabranim i imenovanim funkcionerima za iznos do 1000 KM sa povećanjem iz prošle godine.

Iako je postojao prijedlog da se razdvoji obračun, odnosno da se povećanje plaća funkcionerima zaustavi zbog uvećanog koeficijenta, do toga nije došlo.